Země původu: Írán
Hmotnost šafránu: 3g
Chuť šafránu: Zemitá, lehce nahořklá chuť a intenzivní vůně
Šafrán – červené zlato je jedno z nejdražších koření světa. Šafrán používala Kleopatra do svého osobního parfému. Alexandr Veliký používal šafrán do jídla i na obklady a koupele na rány svých vojáků.
Šafrán můžete také znát pod názvem Crocus sativus (krokus setý). Pravý šafrán jsou sušené červené čnělky, které se ručně vytrhávají z květů rostlin. Šafrán z Íránu se vyznačuje nejvyšší možnou kvalitou a je také nejvíce ceněný i pro jeho ruční sběr, kdy je potřeba nasbírat přes 100 000 čnělků pro jediný kilogram! V každém květu šafránu setého jsou pouze tři nitkovité, 2 – 3 centimetry dlouhé purpurově hnědé čnělky. Proto také šafrán patří k nejdražším kořením světa. Hojně se používá ve Španělsku a Francii, nebo na blízkém východě ke kořenění a barvení rýže, pokrmů z rýže (rizoto, paella, pilaf), pokrmů z ryb a plodů moře (polévka bouillabaise), ale i k různým druhům masa, do omáček a pomazánek.
Blahodárné účinky šafránu
- Posiluje kardiovaskulární zdraví
- Působí jako afrodiziakum
- Je přírodním lékem proti rakovině
- Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu
- Navozuje pocit sytosti, čímž napomáhá při hubnutí
- Léčí únavu a deprese
Šafrán skladujte v temnu, suchu, v chladu a v dobře uzavřené nádobě. Dobře uskladněný vydrží až 3 roky.
Přemýšlíte nad šafránem a nevíte, jak ho použít? Poradíme Vám pár tipů, jak šafrán jednoduše používat.
- Přidejte šafrán do Vašeho oblíbeného čaje – černý, zelený, ovocný, nebo zalijte teplou vodou pouze šafrán a získáte tak lahodný nápoj (můžete dosladit cukrem). První co vás může překvapit je krásná oranžová barva nápoje, následně na vás dýchne specifické šafránové aroma
- Přidejte šafrán do pokrmů, které běžně vaříte – výtečné je použít šafrán do polévek, například květáková získá dokonale žlutou barvu
- Dochuťte si šafránem rizoto
- Přidejte si šafrán do smoothie
Jak poznat kvalitní šafrán? Šafrán můžete koupit ve třech kvalitách a to :
za 1.) ve 100% kvalitě, kdy by měl šafrán mít pouze červené „nitky“ blizny. Konec blizen je rozšířený, tvoří tzv. jazýček. Při mnutí v prstech se musí lámat (drolit). Má tmavě červenou, až rudou barvu. Kvalita se samozřejmě projeví na ceně.
za 2.) namíchané červené blizny šafránu, s co nejnižším obsahem žlutých. Žluté kousky jsou ostatní části šafránu (krokusu). Levnější varianta. Výhodný poměr cena vs.kvalita.
za 3.) větší poměr ostatních částí šafránu (krokusu) s červenými bliznami. Nekvalitní směs.
Šafrán se také velmi často padělá. Prodejci spoléhají na to, že člověk, který skutečný šafrán nikdy neviděl a neochutnal, nepozná rozdíl mezi šafránem a například květem měsíčku lékařského, korunními plátky světlice barvířské nebo sušenou červenou řepou.
! Šafrán není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy
! Kombinace šafránu s jinými bylinami nebo doplňky s hypotenzními schopnostmi může zvýšit riziko hypotenze (nízký krevní tlak)
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.